Openingsceremonie Olympische Spelen 2016

door

olympische spelen 2016

Ook zo benieuwd naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2016? De Olympische Spelen 2016 worden officieel geopend op 5 augustus 2016. Dan vindt in het Olympisch stadion van Rio de Janeiro de officiele openingsceremonie van deze zomerspelen plaats. Hieronder hebben wij de belangrijkste informatie over de openingsceremonie op een rij gezet.

Elke editie van de Olympische Spelen (zomerspelen en winterspelen) wordt officieel geopend door middel van een openingsceremonie. De laatste jaren zijn deze ceremonies zeer spectaculair. Het zijn culturele hoogtepunten met veel muziek en lichteffecten.

De openingsceremonie bevat een aantal vaste onderdelen. Zo wordt altijd uitgesproken: Het belangrijkste bij de Olympische spelen is niet het winnen maar het deelnemen, zoals het in het leven niet begonnen is om te veroveren, maar om het leveren van een goede strijd.

De openingsceremonie begint altijd met het binnendragen van de Olympische vuur (fakkel) door een sporter. Deze atleet steek daarna Olympisch vuur aan in het stadion.

Onderdelen die altijd terug komen zijn:

  • de officials eed
  • sporters eed

Ook in de Griekse oudheid werd er al een soortgelijke eed afgelegd.

Het sluitstuk van de openingsceremonie is de landenoptocht. Alle deelnemers lopen met door het stadion. De voorste man van ieder land draagt een vlag.

Meestgestelde vragen over de openingsceremonie

Wanneer is de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2016?
De openings ceremonie vindt plaats op 5 augustus 2016

Hoe laat begint het?
De ceremonie begint om 23:00 uur Nederlandse tijd

Wie treden er allemaal op tijdens de openingsceremonie?
Op dit moment is dat nog een groot geheim. Wat de organisatie van Londen 2012 niet gelukt is, lijkt de organisatie van Rio 2016 wel te lukken. Tot op heden is er een enkel detail van de ceremonie uitgelekt.

Wie draagt de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie?
De Nederlandse vlagdrager is nog niet bekend. Hoewel in het verleden de vlag vaak werd gedragen door een hockeyspeler, is die kans dit jaar klein. De hockeyers zullen namelijk niet aanwezig zijn tijdens de opening. Onze favoriet voor het dragen van de vlag is Jeroen Dubbeldam. De springruiter won in 2000 (Sydney) goud en doet dit jaar weer mee aan de spelen. De springruiters komen pas aan het einde vn ade olympische spelen in actie.

Zijn alle Nederlandse atleten aanwezig?
Nee. Niet alle Nederlanders zijn aanwezig. De atleten die binnen 48 uur na de opening moeten sporten mogen van NOC/NSF niet meedoen aan de ceremonie. Hierbij een uitzondering gemaakt voor Jan Julain ROjer. De tennisser die uitkomt in de herendubbel en mixed dubbel wilden alleen deelnemen aan de zomerspelen als hij aanwezig mocht zijn bij deze ceremonie.

Is Koning Willem-Alexander aanwezig
Koning Willem-Alexander is aanwezig. Onze Koning is als erelid uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comite (IOC). Ook minister president Mark Rutte zal bij de opening aanwezig zijn.

Is het Olympisch vuur al in Rio?
Op 5 augustus 2016 worden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geopend met de openingsceremonie. Dan wordt het Olympisch Vuur in het Olympisch Stadion officieel aangestoken met de fakkel die vanaf 21 april 2016 vanuit Olympia is vertrokken. Deze Vlam wordt pas weer gedoofd tijdens de sluitingsceremonie op 21 augustus 2016. Overigens blijft de Vlam niet in het stadion branden tijdens de Spelen. Dat zal ergens anders in Rio de Janeiro plaatsvinden.