Foute wissel kost Sven Kramer goud!

door

VANCOUVER – Een enorme blunder heeft Sven Kramer dinsdag zijn tweede olympische medaille gekost. De Nederlandse schaatser maakte op de 10 kilometer bij een wissel een fout door in de verkeerde baan verder te schaatsen. Kramer lag op dat moment op koers voor goud.

Kramer werd op het verkeerde been gezet door zijn coach Gerard Kemkers. Hij vertelde na zijn diskwalificatie dat Kemkers hem de verkeerde baan instuurde. „Ik ben er helemaal niet van om de schuld in andermans schoenen te schuiven. Maar ik ging naar de buitenbaan en vlak daarvoor zei Gerard: ga naar binnen, hij wijst er ook nog bij.”

Kramer besloot op het laatste moment inderdaad – weer – de binnenbaan in te duiken. „Je gaat er vanuit dat het goed is. Maar ik merkte aan de sfeer in het stadion al dat er iets aan de hand was. Vervolgens kom ik er achter dat ik gewoon verkeerd gewisseld heb op een van de belangrijkste momenten in mijn leven. Ik reed natuurlijk met een behoorlijke gang, je doet op zo’n moment wat de coach zegt. Achteraf moet je er gewoon vanuit gaan dat je het zelf goed hebt. Ik werd in twijfel gebracht, dat is gewoon zwaar kloten.”


Opmerkelijk genoeg roept Kemkers volgens Kramer normaal gesproken nooit welke baan hij moet hebben. „Dit was echt de eerste keer.” Na het fatale moment bleef Kramer nog even in twijfel. Hij schaatste verder. „Twee tot drie ronden voor het einde keek ik naar de tribune en zag mijn vriendin. Ze had haar handen voor de ogen, toen wist ik dat het mis was.”

De 23-jarige TVM’er was veruit de snelste van het deelnemersveld. Hij noteerde 12.54,50, ruim sneller dan de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, de uiteindelijke winnaar van het goud: 12.58,55. Dat maakte het fatale moment nog pijnlijker. „Ik raakte ’m volledig en voelde geen enkele pijn. Misschien was dit wel mijn beste 10 kilometer ooit.”

Ruim na afloop was Kramer nog woedend, op Kemkers maar ook op zichzelf. „We moeten hier eerst intern over praten. Ik heb Gerard nog niet gesproken hierover. Hier train je niet vier jaar lang voor.”