Nederlands Goud

door

Nederlands GoudDe meest succesvolle Olympische Spelen ooit voor Nederland waren die in Sydney met liefst 12 medailles, maar dat Nederlandse record goud zou er weleens aan kunnen gaan in Rio de Janeiro.

goud Nederlands medailleoverzicht goud in Rio 2016

 1. Wielrenster Van der Breggen pakt eerste goud!
 2. Roeisters Maaike Head en Ilse Paulis hebben de tweede Nederlandse gouden plak gewonnen.
 3. Elis Ligtlee heeft haar gedroomde olympische medaille binnen. De Nederlandse baanwielrenster veroverde in Rio de Janeiro op het onderdeel keirin de gouden plak.
 4. Vier jaar na zijn oppermachtige optreden in Londen is Dorian van Rijsselberghe ook in Rio de Janeiro olympisch kampioen geworden.
 5. Sharon van Rouwendaal heeft op de 10 kilometer open water in Rio op fraaie wijze de olympische titel veroverd.
 6. Sanne Wevers heeft maandag goud gepakt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
 7. Weer Nederlands succes in Rio: Ferry Weertman heeft goud gewonnen op de olympische 10 kilometer in open water.
 8. Zeilster Marit Bouwmeester wint goud in Rio.

goud Nederlands medailleoverzicht in Sochi 2014

 1. Michel Mulder 500m (m) De 500 meter voor mannen kende een bizarre ontknoping. Van de drie Nederlandse hoofdrolspelers ging Michel Mulder er met goud vandoor. De olympisch kampioen op de 500 meter pakte zijn tweede plak in Sotsji in 1.08,74.
 2. Stefan Groothuis 1000m (m) Groothuis reed een uitzonderlijk goede race en kwam na 1.08,39 over de streep. Daarmee pakte hij dus goud en verpulverde hij het baanrecord dat voor deze dag op 1.09,14 stond.
 3. Sven Kramer 5000m (m) De tijd van  Sven Kramer is 6.10,76 (olympisch en baanrecord) en daarmee opnieuw olympisch kampioen.
 4. Ireen Wüst 3000m (v) Ireen Wüst heeft zondag 9 februari de derde olympische titel uit haar loopbaan behaald. De Nederlandse schaatsster won in Sotsji goud op de 3 kilometer.
 5. Jorien ter Mors 1500m (v) Jorien ter Mors heeft voor een daverende verrassing gezorgd door het goud te veroveren op de 1500 meter op de Olympische Spelen in Sochi.
 6. Jorrit Bergsma 10.000m (m) Jorrit Bergsma heeft voor een fenomenale stunt gezorgd, door goud te pakken op de 10.000 meter.
 7. Ploegachtervolging (m) De heren waren in de finale met een olympisch record van 3.37.71 te sterk voor Zuid-Korea (3.40,85).
 8. Ploegachtervolging (v) De dames deden dat in een tijd van 2.58,05, een olympische record.

goud Nederlands medailleoverzicht in London 2012

 1. OLYMPISCH GOUD MARIANNE VOS. Marianne Vos heeft Nederland de eerste gouden medaille op de Olympische Spelen in Londen bezorgd. De wielrenster was tijdens de wegwedstrijd met afstand de sterkste in koers en maakte het karwei in de sprint met een tweetal medekoplopers knap af. Vos pakte in 2008 in Peking ook al een gouden medaille op de Spelen. Vier jaar geleden was de 25-jarige Nederlandse de beste op de puntenkoers.
 2. OLYMPISCH GOUD RANOMI KROMOWIDOJOJO. Ranomi Kromowidojojo pakte donderdagavond in Londen het goud op de honderd meter vrije slag met een tegenvallende tijd van 53.00. “Ja, ik heb gewonnen. Maar de tijd was niet goed”, zei de nuchter ‘Kromo’, om zich dan later te realiseren dat de felbegeerde gouden plak wel degelijk binnen is. “Het was geen perfecte race, maar goud is goud. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen, zo blij ben ik.”
 3. WEER OLYMPISCH GOUD RANOMI KROMOWIDOJOJO. Ranomi Kromowidjojo heeft op de Spelen de 50 meter vrije slag gewonnen. Ze won in Londen eerder al goud op het koningsnummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag.
 4. Windsurfer van Rijsselberghe olympisch goud. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft goud gewonnen op de Olympische Spelen in Londen. De 23-jarige windsurfer was zondag al zeker van een gouden plak nadat hij de negende race won.
 5. Epke Zonderland Olympisch Goud. Met een fantastische oefening is Epke Zonderland Olympisch kampioen aan de rekstok geworden. Met eenscore van 16.533 liet Epke de Duitser Fabian Hambüchen (16.400) en de Chinese wereldkampioen Zou Kai (16.366) in een zinderende finale achter zich.
 6. Hockeysters opnieuw Goud. De Nederlandse hockeyvrouwen zijn erin geslaagd om hun olympische titel te prolongeren. Tegen aartsrivaal Argentinië boekte de formatie van bondscoach Max Caldas een 2-0 overwinning.